Ewa-May Hedenström, handläggare på barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio
Ewa-May Hedenström, handläggare på barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio

Så förebygger kommunen övergrepp i skolan

3:30 min

Varje vecka uppdagas minst ett allvarligt sexuellt övergrepp mot barn i förskolan, skolan eller andra offentliga miljöer, det visar en aktuell sammanställning i tidskriften Dagens Samhälle.

I kommunerna finns rutiner för hur misstänkta fall i förskolan och skolan ska hanteras, men samtidigt finns det stort utrymme för att bli bättre på att hålla en levande dialog om det laddade ämnet i förebyggande syfte, menar Eva-May Hedenström, handläggare på barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå.

I förra veckan häktades en skolläkare i 50-årsåldern vid Falu tingsrätt, misstänkt för grovt barnpornografibrott och sexuellt övergrepp mot barn. Fall som får stor publicitet höjer såväl oron som medvetandegraden.

– Vi har ett gemensamt ansvar, säger Eva-May Hedenström, handläggare på barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå.

I kommunernas förebyggande område gäller att alla nybyggda skolor ska byggas med öppna ytor och glasväggar, som gör att ingtet otillbörligt ska kunna ske i dolda skrymseln.

Men trygghet handlar inte bara om att bygga så att insyn är möjligt, menar Ewa-May Hedenström.

– Samtidigt måste vi förstås vara obeservanta på varandras beteende. Vi har utdrag från belastningsregistren för nyanställda, men inte för oss som jobbat länge inom skola och förskola.

Ewa-May Hedenström är medveten om att risken finns för "häxjakt" då oron stiger, för sexuella övergrepp genom publicitet kring aktuella fall.

– Vi vill ha män inom skola och förskola och då får vi inte prata om det så att det avskräcker. Samtidigt måste vi kunna lyfta ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista