Det ser ut att bli ännu ett bra år för länets biltestverksamhet. Foto: Kent Norberg.
1 av 3
Det ser ut att bli ännu ett bra år för länets biltestverksamhet. Foto: Kent Norberg.
Michael Lindemann, marknadschef på Ice Makers. Foto: Ulf Larsson.
2 av 3
Michael Lindemann, marknadschef på Ice Makers. Foto: Ulf Larsson.
Testbil i centrala Arvidsjaur. Foto: Ulf Larsson
3 av 3
Testbil i centrala Arvidsjaur. Foto: Ulf Larsson

Bra år för biltestnäringen i länet

2:40 min

Det milda vädret var på väg att ställa till det för biltestverksamheten under hösten. Men efter ett par veckor med sträng kyla och med det fina isar ser årets biltestsäsong ut att bli riktigt bra.

Flera av de stora testföretagen vi pratat med har bra tryck på sina anläggningar.

– Det kommer att bli en kompakt säsong. Efter årsskiftet är känslan att vi har ett hårdare tryck än vi brukar ha den här tiden på året, säger Michael Lindemann är marknadschef hos Ice Makers, ett testföretag som har bland annat BMW och Mercedes som kunder.

För ett par år sen gjordes på branschens uppdrag en utredning om biltestningen betydelse i Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn. Man beräknade då att testbranschen omsatte en dryg miljard och den siffran har antagligen stigit sedan dess.

– Det kan ha ökat något, men en dryg miljard är nog en bra siffra. Men det finns en potential att öka den siffran, säger Michael Lindemann.

Till området kommer det enlig testbranschens utredning närmare 3 000 testingenjörer varje säsong. Lika många säsongsanställda finns på de tre orterna och runt 4 000 testfordon rullar på sjöar och vägar. Räknat i antalet gästnätter görs en bit över 100 000 övernattningar av besökande testingenjörer.

Trots att branschen haft tillväxt i runt 40 år, med några få år som undantag, tror Michael Lindemann att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista