Sven-Erik Österberg
Norrbottens Landshövding Sven-Erik Österberg vill inte att en eventuell region Norrbotten ska få det regionala utvecklingsansvaret. Foto: David Ohlsson / P4 Norrbotten

Öppen maktstrid om regional utveckling

1:34 min

Det har blåst upp till öppen strid om makten över det regionala utvecklingsansvaret i Norrbotten.

Landshövding Sven-Erik Österberg går nu emot landstingspolitikerna i regionfrågan och skriver i ett remissvar till regeringen att ansvaret för regional utveckling inte ska föras över till en eventuell region Norrbotten, utan fortsätta vara en fråga för länsstyrelsen.

Maria Stenberg, landstingsstyrelsens ordförande (S):

– För mig är det självklart att det är folkvalda politiker som bestämmer om det regionala utvecklingsansvaret i Norrbotten.

Landshövdingen säger att länsstyrelsen skött det ansvaret på ett bra sätt, det finns ingen anledning att ändra på det?

– Men det är inte det frågan handlar om, om de har skött sitt arbete bra eller inte, det handlar ju om att vi ska få en likhet över landet och att regionerna i landet ska ha likartade arbetsuppgifter.

– Och nu är det vi som ansökt om att få det och vi har löften från ministern om att vi ska få ta över det från 1 januari 2017.

Regeringen ska alltså längre fram i vår besluta om Norrbotten ska få bilda region med ett folkvalt parlament som bland annat får ansvaret för regionala utvecklingsfrågor.

Landshövding Sven-Erik Österberg och länsstyrelsen i Norrbotten avstyrker nu det i ett remissyttrande till regeringen.

Länsstyrelsen skriver också att om Norrbotten ska få bilda region bör det ske först när den statliga indelningskommittén är klar med sitt arbete.

Först då vet man om det ska bildas en ny storregion med de fyra nordligaste länen, kanske redan 2019.

– Det är sådant man kan sia om, det jag ser, det är att vi har en ansökan om att få ta över från 1 januari 2017 och det är det jag inriktar mitt arbete på, säger Maria Stenberg.

Men måste man inte se lite längre som politiker, vi kanske har en storregion med de fyra nordligaste länen om en tre, fyra, fem år, är det inte då dumt att börja bilda region Norrbotten?

– Nej, det är väl väldigt klokt kan jag tycka, att vi då redan om vi går in i en större region har det regionala utvecklingsansvaret redan sedan tidigare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista