kadetter går upp för berget vid marksstridsdagarna i Boden.
1 av 4
kadetter går upp för berget vid marksstridsdagarna i Boden. Foto: Marcus Nilsson/Sveriges Radio
Helikopter.
2 av 4
Helikopter. Foto: Marcus Nilsson/Sveriges Radio
kadetter vid marksstridsdagarna i Boden.
3 av 4
kadetter vid marksstridsdagarna i Boden. Foto: Marcus Nilsson/Sveriges Radio
Militärfordon i action.
4 av 4
Militärfordon i action. Foto: Marcus Nilsson/Sveriges Radio

I Boden pågår markstrider

1:49 min

Just nu pågår Markstridsdagarna i Boden – en militärövning för att visa upp arméns markstridsförband i Sverige. 180 kadetter från landets olika militärhögskolor är i Boden för att få en bild av vad som väntar senare i yrkeslivet.


– Det är mycket glädjande. Genom att nu öka fokus på nationellt försvar blir också vinterförmågan en viktig del – att kunna försvara landet i både snö och kyla, säger förbandschefen överste Mikael Frisell, som är chef för militärregion nord.

Senast det hölls markstridsdagar var 2012 – då i Ravlunda i Skåne, men i år är det alltså i Boden. 

– Det vi har velat se när vi har planerat för med markstridsdagarna har varit en målbildsförevisning och dessutom komplettera det med materiell förevisning. Där vill vi visa den nuvarande materiel som vi disponerar och den materiel från industrin som kan vara aktuell för en framtida svensk arme, säger Mikael Nilsson, ansvarig för övningen är och chef för Markstridsskolan i Skövde.

På Hattberget i Boden stod totalt 180 elever och iakttog övningen. En av dem var Irene Sjöberg som studerar vid SOU, specialistofficersutbildningen i Enköping. 

– Det var jättebra. Man har ju hört om systemen ett flertal gånger men det är en helt annan sak att få se.

– Vad är det du främst tar med dig från Boden?

– Just att få se de olika vapenslagen, få se vad som är på väg in i försvaret. Det är ju som sagt saker som vi har väntat på och det är roligt att få se, säger Irene Sjöberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista