Folkmusikduon Sara & Samantha.
1 av 3
Folkmusikduon Sara & Samantha. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio
Folkmusikduon Sara & Samantha.
2 av 3
Folkmusikduon Sara & Samantha. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio
Folkmusikduon Sara & Samantha med P4 Norrbottens programledare Anna Lidé (längst till vänster).
3 av 3
Folkmusikduon Sara & Samantha med P4 Norrbottens programledare Anna Lidé (längst till vänster). Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio

"Bra kultur vet inga gränser"

4:24 min

"Kalle Moraeus juniors, fast feminister och tuffare", så har Sara Parkmans och Samantha Ohlanders musik beskrivits.

Stjärnskotten svängde förbi P4 Norrbotten, efter en spelning på Jokkmokks marknad, och bjöd på feministisk och antinationalistisk folkmusik med bland annat ett musikstycke titulerat Darth Vader.

– Folkmusik har alltid rört sig över gränser och inspirerats av människor från olika sammanhang. Det är en musik som i sig bär ett budskap om att alla ska med. Det är ett "PK-budskap", men det är också sjukt viktigt, säger Sara Parkman.

Duon nominerades förra året till Årets traditionsbärare, vid Folk- och världsmusikgalan. Nu är de på besök i Norrbotten, med spelning på Jokkmokks marknad, Kulturens hus i Luleå, och ikväll (torsdag) på Havremagasinet i Boden.

– Den svenska folkmusiken härstammar i en kvinnlig kultur, fäbokulturen, med kvinnliga kompositörer och improvisatörer. Det är något som man sällan läser om, säger Samantha Ohlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista