Landshövding Sven-Erik Österberg
Landshövding Sven-Erik Österberg. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio

Landshövdingen vill att Girjasdomen prövas så långt som möjligt

"Stor principiell fråga" säger landshövdingen
1:42 min

Det är viktigt att Girjasdomen prövas rättsligt så långt det är möjligt eftersom frågan om rätten till jakt och fiske i fjällen skapat spänningar mellan olika grupper enligt landshövdingen.

Olika uppfattningar om vem som ska ha rätten till jakt och fiske har skapat spänningar mellan olika intressegrupper, säger Sven-Erik Österberg. Vidare säger han att de dödade renar som hittats i Norrbottens inland kan vara ett tecken på det.

– Det här är en stor principiell fråga som kan ha bäring på bred front i fjällvärlden. Så jag förutsätter att den prövas i yttersta instans, berättar Sven-Erik Österberg.

Frågan är om jakt- och fiskerättigheterna i inlandet och fjällen går att hantera så att både samebymedlemmar och andra kan samsas om jakten och fisket om Girjasdomen vinner laga kraft, men landshövdingen vill inte spekulera i hur det skulle kunna organiseras och regleras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".