Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg intervjuas av Linnea Luttu under öppet hus. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Landshövdingen ger tuff känga till landstingspolitikerna

Sven-Erik Österberg: Visst är det en maktfråga
1:47 min

Landshövding Sven-Erik Österberg medger att det handlar om maktkamp när det gäller om landstingspolitikerna eller länsstyrelsen ska ha det regionala utvecklingsansvaret.

Länsstyrelsen säger nej till att släppa ifrån sig ansvaret för den regionala utvecklingen i länet till region Norrbotten som landstingspolitikerna ansökt om att få bilda.

– Ja, ytterst kan det väl vara det, det skulle jag säkert tro, och det verkar vara ett väldigt stort intresse att få syssla just med regionala utvecklingsfrågor från landstinget också, intresset verkar vara större än att ägna sig åt sjukvården ibland tycker jag mig ha märkt i debatten.

- Alla verkar vilja kasta sig över regionala utvecklingsansvaret, man tycker det är trevligt.

– Så visst är det väl en maktfråga. Men det är också väldigt viktigt att man väljer väg, att man väljer de vägar som gör att det blir bäst för helheten. Därför har vi argumenterat för vår sak, varför vi tycker att det fungerar väl.

I dag är det länsstyrelsen som har ansvaret för regional utveckling i Norrbotten. Ett 20-tal tjänstemän på länsstyrelsen arbetar med utvecklingsfrågorna, som bland annat handlar om fördelning av statligt stöd till företag, nästan 140 miljoner kronor i år.

Men landstingspolitikerna vill ta över ansvaret, inte för att länsstyrelsen gjort ett dåligt jobb, utan av principella skäl, säger socialdemokraten Maria Stenberg, landstingsstyrelsens ordförande.

– För mig är det självklart att det är de folkvalda politikerna som bestämmer om det regionala utvecklingsansvaret i Norrbotten.

Vem som vinner maktkampen avgörs senare i vår när regeringen tar ställning till om Norrbotten ska få bilda region.

Frågan går landshövding Sven-Erik Österberg om det är viktigt för honom behålla makten över det regionala utvecklingsansvaret.

– Uppdraget är ju intressant för att det ger nära kontakt med sådana frågor. För mig personligen har jag tyckt om det av det skälet att jag har jobbat med tilväxtfrågor i hela mitt liv och tyckt att det varit väldigt stimulerande och en intressant arbetsuppgift.

- Jag kan väl säga att jag har absolut ingenting emot att ha de här uppgifterna kvar för det är väldigt trevliga uppgifter att ha, och det ger väldigt bra kontakt med näringslivet vilket jag är väldigt intresserad av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".