Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Många år tills Girjasdomen får praktisk betydelse

Publicerat torsdag 4 februari 2016 kl 15.39
Matti Berg från Girjas sameby. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
1 av 2
Matti Berg från Girjas sameby. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Nya skjutbanor ska vara klara till årsskiftet 2014/2015. Kurt Edin är ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Nya skjutbanor ska vara klara till årsskiftet 2014/2015. Kurt Edin är ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Domen i målet mellan Girjas sameby och staten har inte ännu vunnit laga kraft. Om staten väljer att överklaga kan det dröja flera år till innan det finns en slutlig dom.

På onsdagen kom Gällivare tingsrätts dom, som säger att Girjas sameby har ensamrätt att bestämma över småviltsjakt och fiske inom samebyns område ovanför odlingsgränsen.

Men samebyns ordförande Matti Berg ville inte gå in desto närmare på hur en sådan förvaltning i så fall ska se ut.

– Det återkommer vi till när vi har den lagakraftvunna domen. Det känns bara dumt att börja spekulera, för då blir det en massa ryktesspridningar och oklarheter.

Det kan dröja fem-sex år till innan det finns en slutlig dom. För det kan hända att både hovrätten och Högsta domstolen tar upp saken.

– Samebyn har ju framhållit från första stund att får vi förvaltningen av jakten och fisket inom vårt område så ska det inte leda till en försämring för ortsbefolkningen.

Men Kurt Edin, som är ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening, gillar inte tingsrättens dom.

– Jag tycker att det är staten som ska bestämma hur marken inom Sveriges gränser ska användas, säger han.

Han tror också att det kan komma att bli dyrare att jaga och fiska om samebyn får bestämma.

– Nog tror jag att vi kommer att få tillgång till markerna för jakt och fiske, men till vilket pris?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".