Dubbelbeckasin flög 500 mil non-stop.
1 av 3
Dubbelbeckasin flög 500 mil non-stop. Foto: Leif Bildström
Leif Bildström har jobbat med att sändarmärka kungsörnar.
2 av 3
Leif Bildström har jobbat med att sändarmärka kungsörnar. Foto: Ulf Larsson/SR
Solcellsdriven GPS-sändare för kungsörn.
3 av 3
Solcellsdriven GPS-sändare för kungsörn. Foto: Leif Bildström.

Ny teknik ökar kunskapen om våra fåglar

Anders Wirdheim: Vi får skriva om texterna i fågelböckerna
1:49 min

Under senare år har det kommit fram nya och effektivare GPS-sändare för fåglar. De nya sändarna har gjort att många faktaböcker om fåglar får skrivas om eller revideras.

– Ja, den här nya tekniken har gett oss så mycket kunskap. I många fall får vi nog skriva om texterna i fågelböckerna, åtminstone till vissa delar, säger Anders Wirdheim, informatör vid Sveriges ornitologiska förening.

De nya sändarna är mindre, energieffektiva och framförallt ger dem mer och tätare information om allt från positioner och hastighet, till vilken höjd fåglarna flyger på. Det har gjort att massor med ny och spännande fakta om fåglar nu börjat dyka upp.

Bland annat silltrutar som flyger på 5 000 meters höjd, med en hastighet på 100 kilometer i timmen.

Leif Bildström, som är ornitolog i Malå, berättar om ett annat exempel, dubbelbeckasiner som märktes med sändare i Jämtland.

– Det visade sig att dem flög från våra fjäll till Afrika. 500 mil utan mellanlandning.

Små ljusloggar på 0,6 gram avslöjar hur olika fågelarter flyttar. De mäter solens upp och nergång och kan därför avslöja resruttens längd och var de flyttar.

Loggarna har även använts på tornseglare, snäppor och en del andra fåglar med gott resultat. Andra exempel är unga kungsörnar som lämnar skogarna i Lappland, drar till Ryssland i två veckor och sedan kommer tillbaka.

Även en större skrikörn märkt med en modern sändare i Estland för ett par år sedan har fått ornitologer att häpnad då den flugit runt hela Skandinavien i flera års tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".