Kocken Steve Miell i Luleå
Fredagsinspiratören och kocken Steve Miell älskar mat och rekommenderar puylinser som bas i en röra som passar utmärkt till fisk. Foto: Anna Lidé, Sveriges Radio.

Kocken Steve med veckans råvara - puylinser

"De är odlade i vulkanisk jord"
2:29 min

Kocken Steve Miell i Luleå väljer puylinser som veckans råvara. Här kan du se hans recept. 

Steve Miells recept på linsröra:

  • 1 paket puylinser
  • 90 g rödlök (finhackad)
  • 3 tsk vitlök (krossad/hackad)
  • 3 tsk hel kummin (torrostad i stekpanna)
  • 125 ml soyasås
  • 125 ml balsamvinäger
  • 2 tsk tomatpuré
  • 10 ml olivolja
  • 10 ml pressad citron
  1. Skölj linserna och koka dem på låg värme i cirka 25 minuter, de ska vara "al dente".
  2. Torrosta kummin i en stekpanna fem minuter, tillsätt oljan.
  3. Stek löken på sakta värme så den blir genomstekt men inte tar färg, tillsätt vitlök.
  4. Blanda soya och balsamvinäger, tillstätt tomatpuré, citron, smaksätt med chilisås och låt sjuda på svag värme fem minuter.
  5. Tillstätt puylinserna och rör om. Servera till fisk.

Röran håller sig i kylen i cirka fem dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".