Anna-Carin Ohlsson, miljöchef vid länsstyrelsen.
Anna-Carin Ohlsson, miljöchef vid länsstyrelsen. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Förundersökning om miljöbrott i Kaunisvaaragruvan läggs ned

1:10 min

Grundvattnet sänktes 17 meter istället för några decimeter - men det blir inte något åtal. Åklagaren lägger ned förundersökningen om misstänkt miljöbrott vid Kaunisvaaragruvan.

– Min kommentar kan väl inte vara annat än ett konstaterande att så är gjort. Jag har själv inte satt mig in i de orsaker som gjorts att den lagts ned. Men det är en ganska komplicerad fråga så det är inte alldeles enkelt att utreda den, säger länsstyrelsens miljöchef Anna-Carin Ohlsson.

Förundersökningen inleddes sedan länsstyrelsen i Norrbotten åtalsanmält gruvbolaget Northland Resources.

Northland beräknade i sin ansökan om tillstånd att starta gruvdrift att grundvattnet utanför Kaunisvaaragruvan skulle sjunka några decimeter.

Med det blev betydligt mer, som mest har grundvattensänkningen uppmätts till 17 meter, vilket torkat ut Kokkovuomamyren i närheten, ett område med konstaterat höga naturvärden.

Miljöåklagare Aino Alhem lägger ned förundersökningen om grundvattensänkningen med motiveringen att det inte går att styrka brott.

Anna-Carin Ohlsson kan inte säga om länsstyrelsen ska överklaga åklagarens beslut.

– Det får jag i så fall diskutera med kolleger.

Länsstyrelsen försöker nu tvinga Northlands konkursbo att återställa grundvattennivån genom ett så kallat föreläggande.

Men konkursboet har överklagat föreläggandet till mark- och miljödomstolen i Umeå, så det är fortfarande oklart hur det blir med grundvattnet utanför gruvområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista