Northlands gruvområde i Kaunisvaara. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.
Northlands gruvområde i Kaunisvaara. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.

Hemlig grupp försöker rädda Pajalagruvan

1:30 min

En hemlig grupp försöker hitta en lösning som gör att gruvan i Kaunisvaara kan övervintra upp till sex-sju år, i väntan på att malmpriserna ska stiga i stället för att stängas för gott.

Landshövding Sven-Erik Österberg är en av de som ingår i den hemliga grupp som just nu arbetar för att försöka rädda gruvan i Kaunisvaara.

– Vi jobbar stenhårt för det här för att få en malpåselösning så att man kan ha den i malpåse kanske fem, sex, sju år om det skulle behövas, säger han.

Det har varit ganska intensivt arbete på sista tiden. 

– Det kan ju tyckas som att det inte görs någonting, men jag kan väl lugna dem som är oroade och säga att det jobbas väldigt intensivt med det här faktiskt för att få en sådan lösning, säger Sven-Erik Österberg.

Vilka som ingår i gruppen som försöker hitta en övervintringslösning för Pajalagruvan vill inte Sven-Erik Österberg avslöja.

– Jag vill inte säga det, för jag tror inte att de vill att det ska bli känt. Det är människor som kan det här kan jag säga och konkursförvaltaren finns ju med, kan jag också säga.

Den hemliga gruppen försöker bland annat pressa kostnaderna för att hålla gruvan i malpåse.

– Det kommer att kosta att hålla i malpåse också, men det är ju väldigt viktigt att se till att det blir så lågt som möjligt så att de som har utgifter för det också kan acceptera den prisnivån, säger Sven-Erik Österberg.

Bland annat ska avtal omförhandlas för att sänka gruvans kostnader, exempelvis avtal om elpriser.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista