Sven Nordlund, ordförande i utbildningsnämnden i Kalix. Foto: Emil Larsson/ Sveriges Radio.
Sven Nordlund, ordförande i utbildningsnämnden i Kalix. Foto: Emil Larsson/ Sveriges Radio.

Företagen ska få skolan i Kalix på fötter

Sven Nordlund (MP): Hittills har företagarna varit postiva
1:10 min

Manhemsskolan i Kalix ska nu ta hjälp företagen på orten för att bättra på elevernas historiskt dåliga resultat, där närmare hälften av niondeklassarna efter höstterminen saknade behörighet till gymnasiet.

För knappt en månad sedan kallade Kalix kommun till en presskonferens. Den handlade om att nästan 50 procent av niondeklassarna riskerar att bli underkända till våren.

Det kom som en chock när kommunen presenterade att nästan hälften av niondeklassarna i nuläget inte har godkända betyg, och riskerar att inte komma in på ordinarie gymnasium till hösten.

Nu jobbar kommunen för att vända resultaten med hjälp av företagarna. Det är tänkt att företagen ska komma och visa vilka krav de ställer för att eleverna i framtiden ska bli anställningsbara.

– Hittills har de varit positiva att hjälpa till, säger Sven Nordlund (MP), utbildningsnämndens ordförande i Kalix.

Om de svaga resultaten håller i sig kan det få negativa konsekvenser för kommunen.

– Det är långt ifrån bra. Det första som händer är att själva programmen kommer att minska, för att färre elever går på programmen. Istället blir det ett större Iv-program och det är inte bra för kommunen.

Än så länge har inte företagen kommit ut till skolan, utan det är bara i planeringsstadiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".