Den gamla nomadskolan i Karesuando, idag håller sameskolan till i byggnaden. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
Den gamla nomadskolan i Karesuando, idag håller sameskolan till i byggnaden. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion

Boken är början på en försoningsprocess

Idag är det samernas nationaldag. Det firas bland annat på Jokkmokks marknad där kulturminister Alice Bah Kunke (MP) tar emot något som kallas Nomadskoleboken. Den består av vittnesmål från samer som under en stor del av 1900-talet sattes i nomadskola.

"När jag var åtta år lämnade jag mitt hem och jag har ännu inte kommit tillbaka" lyder titeln på den här boken med flera hjärtskärande vittnesmål om prygel, missförhållanden, undermålig undervisning och bottenlös hemlängtan.

Boken är tänkt att bli starten för en försoningsprocess mellan svenska kyrkan och samerna.

Nomadskolor är som pennalismens högborg. Ungar blev slagna, misshandlade på alla möjliga sätt. De flesta var väldigt utsatta, för det fanns ju ingen återvändo, föräldrarna hade ingen vetskap om vad som pågick där.

Från 1910-talet och in på 1960-talet sattes barn till renskötande samer i internat, skilda från både föräldrar och andra skolbarn under flera månader. I början var det enkla kåtor med jordgolv. Barnen skulle härdas, förbli nomader och inte beblandas med svenskar. Boken blottlägger tydligt hur nomadskolorna under kyrkans förvaltning var en del av rasbiologin som leder till statens lapp-ska-vara-lapp-politik.

Biskop Eva Nordung Byström i Härnösands stift hoppas boken är starten på en försoningsprocess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista