Anders Marklund driver Camp Gauto i, i Arjeplogs fjällvärld.
Anders Marklund driver Camp Gauto i, i Arjeplogs fjällvärld. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Girjasdom oroar turistidkare

Anders Marklund: Klart man är orolig
1:26 min

För en vecka sedan meddelades den så kallade Girjasdomen, som ger samebyn ensamrätt till småviltsjakt och fiske på de egna markerna. Något som oroar en del av turistidkarna i fjällvärlden.

– Man får hoppas att domen inte går genom och blir verklighet. Det verkar inte bra om man ska leva på jakt och fisketurism, säger Anders Marklund, som driver Camp Gauto i Gautosjö.

Vinner domen laga kraft de kommande veckorna så är det sannolikt att fler samebyar kommer att hävda sin rätt till jakten och fisket. Eftersom domen säger att det är samebyn som äger rätten, så kan det komma att variera hur de enskilda samebyarna kommer att agera när det gäller att upplåta fisket och småviltsjakten.

– Man kan inte ha det så om man ska satsa stora pengar, då måste det finnas någon form av regelverk så man vet vad som gäller för en längre tid framöver, säger Anders Marklund.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".