Ibrahim Baylan (S). Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio
Ibrahim Baylan (S) Foto: Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio

Energiministern tror på lägre energiskatt för datahallar

1:46 min

Idag besökte energiminister Ibrahim Baylan Luleå. Bland annat för att titta närmare på den forskningsanläggning för datacenterteknik som finns.

Regeringens utredare har ju föreslagit lägre energiskatt just för datacenter från och med nästa år. Ett förslag som energiministern själv tycker är bra.

— Tror det här är bra för det här är bara början av en gigantisk industri som vi kommer att få i världen, säger Ibrahim Baylan (S)

Det är från och med 2017 som datacenter kan få möjlighet att betala den lägre energiskatten på 0,5 öre per kW/h istället för dagens 19 öre. Bakgrunden är att Sverige ska kunna konkurrera på lika villkor som t.ex. Norge, Finland och Danmark då det handlar om nya etableringar av så kallade megadatacenter.

—Vi har redan i dag den skattesatsen för traditionell basindustri, då tycker jag det är rimligt att vi också har det för den här typen av industri. Jag tror det kan spela roll när man avgör var någonstans i världen man ska etablera, säger Ibrahim Baylan (S)

Men förslaget har möts av kritik, bland annat anser kritikerna att datahallarna är för dåliga på att ta till den stora mängd av överskottsvärme som de stora serverhallarna släpper ut och menar att det inte är miljövänligt.

—Men med en förbättrad teknologisk utveckling och bättre ekonomiska möjligheter att tillvara ta restvärme så tror jag det kommer att lösa sig på sikt, säger Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista