Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så får du till den perfekta semlan

Publicerat tisdag 9 februari 2016 kl 08.32
Marita Widman: Ha ett mer proteinrikt mjöl
(4:01 min)
Smarriga semlor.
Smarriga semlor. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges Radio.

Fettisdagen är här och bagerskan Marita Widman ger oss receptet till en riktig klassiker - en luftig och saftig semla med mycket smak av kardemumma.

Här är Maritas recept på en klassisk semla:

Vetedeg

5 dl mjölk, 3%
50 gr röd jäst
2 ägg
800 gr proteinrikt vetemjöl
200 gr smör
200 gr strösocker
1  nypa salt
1 msk mald kardemumma

5 dl vispgrädde till att fylla semlan med

Gör så här:
- Värm mjölken till 37 grader
- Smula ned jästen i en bunke
- Häll knappt hälften av mjölken över jästen och rör till jästen har löst upp sig, tillsätt därefter resten av mjölken
- Tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma och mjöl (lite i taget)
- Skiva ner smöret som ska vara rumsvarmt
- Knåda degen i ca 10 min i maskin
- Sätt ugnen på 225 grader
- Låt jäsa i ca 1 h
- Häll upp degen på ett mjölat bord
- Dela upp degen i mindre bitar ca 60 gr styck
- Rulla till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
– Låt jäsa ca 30 minuter
- Koka sockerlag på 100 gr socker med 75 gr vatten till sockret smält, låt svalna.
- Grädda semlebullarna i ca 6-8 minuter
– Pensla semlebullarna med sockerlagen

Mandelmassa

300 gr mandel
2 dl florsocker
1 äggvita
1 dl vispgrädde

- Hacka mandeln fint
- Blanda ner florsocker och äggvita och rör om till du får en massa
– Tillsätt grädden

Montera semlan

- Skär lös ett lock på varje semlebulle, gröp ur ett litet hål så du kan fylla semlan med mandelmassa.
- Fyll hålet med mandelmassan
– Vispa grädden och lägg ett lager på mandelmassan.
– Lägg på locket och pudra semlorna med florsocker

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".