Föräldern Lena Andersson på Norrskenets friskola. Foto: Elin Carlansson.
Tvåbarnsföräldern Lena Anderson tycker att den allmänna oron kring flyktingboendet verkar ha lagt sig på friskolan. Foto: Elin Carlansson. Foto: Foto: Elin Carlansson.

Skolprotesterna mot flyktingboende i Kalix kom av sig

1:37 min

Två månader efter protesterna mot ett planerat asylboende nära en skola i Kalix - nu vill skolan samarbeta med flyktingarna.

Det blev stora protester från föräldrar när ryktet spred sig att Kalix folkhögskolas vandrarhem skulle bli asylboende. Föräldrar till barn på Norrskenets friskola oroade sig på det knappa avståndet mellan friskolan och det tilltänka asylboendet. Men idag - två månader efter att flyktingarna flyttat in - är stämningen på skolan en annan.

Kjell Linde, rektor på Norrskentes friskola, säger att den oro som fanns för strax innan jul inte finns idag.

- Jag tror att det har lugnat ner sig. Jag har inte får inga mail om att man är orolig över boendet längre.

En av föräldrarna som ställt sig positiv till asylboendet är Lena Andersson, mamma till två av barnen på friskolan.

- Om någon har haft några farhågor, så är det ingen av dem jag har träffat som fått dem infriade, säger hon och förklarar att ämnet har varit uppe en hel del till diskussion bland.

Nu blickar Kjell Linde framåt och hoppas att eleverna ska involvera sig och ha ett utbyte med flyktingarna på vandrahemmet. Till exempel kan det handla om insamlingar eller bara att göra studiebesök.

- Så småningom vill vi engagera våra elever, de vill gärna ställa upp och hjälpa till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista