Masugnen på SSAB:S anläggning. Foto: SSAB
Masugnen tändes vid 18-tiden på torsdagen. Foto: SSAB

Svensk stålindustri kan hotas av Kinas export till EU

4:43 min

EU-kommissionen överväger att ge Kina marknadsekonomisk status - något som kan hota stålverk i Europa, då kinesisk stålindustri kan sälja stål under produktionskostnaden.

EU-kommissionen planeras föreslå att Kina ska få marknadsekonomisk status trots att stålindustrin får stöd av staten och säljer stål under produktionskostnaden.

Idag har Kina ett överskott på 300 miljoner ton stål, och istället för att stänga produktionen en tid så exporterar stormakten stål till andra länder. Det görs redan idag - men genom strafftullar och andra handelsåtgärder kan EU skydda andra ståltillverkare som styrs av marknaden.

Men nu överväger alltså EU-kommissionen att ge Kina marknadsekonomisk status. Om det sker är det ett hot mot den svenska stålindustrin, säger Bo-Erik Pers vd för Jernkontoret som är branschorganisation för svensk stålindustri.

Nästa vecka kommer en demonstration äga rum i Bryssel mot EU-kommissionens planer på att låta Kina få marknadsekonomisk status.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista