Mjölbonden Erik Ömans hus på Hindersön. Foto: Roger Kvarnström/Sveriges Radio.
1 av 2
Mjölbonden Erik Ömans hus på Hindersön. Foto: Foto: Roger Kvarnström/Sveriges Radio.
Läget är tufft för länets mjölkbönder.
2 av 2
Läget är tufft för länets mjölkbönder. Foto: Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.

Krisen för länets bönder blir allt djupare

1:51 min

Det är ett fortsatt tufft läge för länets bönder. Från och med 1 februari sänkte Norrmejerier ersättningen på mjölk till bönderna med 10 öre.

 

På två år har Norrmejerier sänkt ersättningen med totalt 60 öre per kilo och krisen för länets bönder blir allt djupare.

— Inte är man ju glad, men samtidigt förstår jag Norrmejerier. Det här följer ju världsmarknadspriset, säger Erik Öhman, som driver Sveriges nordligaste skärgårdsjordbruk på Hindersön i Luleå skärgård.

Han anser att läget nu är tufft. Skulle ersättningen sänkas ytterligare riskerar han att få slå igen.

— Mjölkpriset får inte falla något mer än vad det är nu. Man hoppas ju inte de planerar fler sänkningar för då blir det väldigt smärtsamt.

Sedan åtminstone tidigt 1500-tal har Erik Öhmans släkt bedrivit jordbruk ute på Hindersön och som skärgårdsbo och bonde tillhör Erik Öhman ett luttrat släkte.

Trots att inkomsterna från mjölken stadig sjunker och framtiden är oviss tänker han fortsätta kämpa så länge det går och hoppas att priserna på mjölk nu har nått botten.

— Man kan inte kasta in handduken så här snabbt, men priserna får inte sjunka något mer och det tror jag också att Norrmejerier förstår. Det är nog smärtsamt för dem också att sänka priserna, för de är ju vanliga bönder som äger Norrmejerier, säger Erik Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista