SSAB Luleå. Foto Hjalmar Lindberg / Sveriges Radio.
SSAB Luleå. Foto Hjalmar Lindberg / Sveriges Radio.

Ska demonstrera för att rädda stålindustrin

1:37 min

Representanter för den svenska stålindustrin åker nästa vecka till Bryssel för att demonstrera mot att EU-kommissionen överväger att Kina ska få marknadsekonomisk status.

Om det sker är det ett hot mot den svenska stålindustrin, enligt Tomas Karlsson, IF Metalls ordförande vid SSAB i Luleå, ska vara med vid demonstration.

– Det pågår en otrolig ståldumpning in från Kina på den europeiska stålmarknaden, och det ser vi att på sikt så äventyrar det hela den europeiska stålindustrin, och inte minst den svenska stålindustrin också.

Demonstrationen i Bryssel på måndag väntas samla drygt 3 000 stålverksanställda och representanter för den europeiska stålbranschen.

Syftet är att få EU-kommissionen att inte ge Kina status som marknadsekonomi.

– Skulle det bli så att man blir helt godkänd för frihandel efter 2016, då tror jag det skulle vara verkligt tufft för stålindustrin i Europa.

Kina har i dag ett gigantiskt överskott på stål som produceras med statligt stöd.

I dag kan EU skydda sin stålindustri mot dumpning av kinesiskt stål genom att lägga på strafftullar. Den möjligheten försvinner om Kina ges status som marknadsekonomi.

Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret, den svenska stålindustrins branschorganisation ska deltar vid demonstrationen i Bryssel.

– Det är första gången i livet som jag är med på en demonstration och det säger något om hur bekymmersamt vi tycker läget är.

Tomas Karlsson tror att jobben vid SSAB i Luleå hotas om Kinas export till Europa fortsätter växa.

– Ja, inte bara Luleå utan hela den svenska stålindustrin är hotad om man inte kommer till rätta med det här.

Per Vallgårda, P4 Norrbotten

per.vallgarda@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista