Vi i femman 2016: David Esberg och Ida Larsson från Pitholmsskolan 5A med silverhattar.
1 av 3
David Esberg och Ida Larsson från Pitholmsskolan 5A med silverhattar. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio.
Vi i femman 2016: Simon Carlsson och Thilde Jäderholm och klasskamraterna i Benzeliusskolan jublar över segern i den lokala finalen.
2 av 3
Simon Carlsson och Thilde Jäderholm och klasskamraterna i Benzeliusskolan jublar över segern i den lokala finalen. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio.
Vi i femman 2016: David Esberg och Ida Larsson, Pitholmsskolan 5A från Piteå och Simon Carlsson och Thilde Jäderholm, Benzeliusskolan 5A i Luleå möts i den lokala finalen i P4 Norrbotten.
3 av 3
David Esberg och Ida Larsson, Pitholmsskolan 5A från Piteå och Simon Carlsson och Thilde Jäderholm, Benzeliusskolan 5A i Luleå möts i den lokala finalen i P4 Norrbotten. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio.
Vi i femman

Taktisk chansning i finalen: ”Magnum är också en glass”

"Det blir palt i morgon"
2:15 min

Det blev en spännande avslutning i den lokala finalen i Vi i femman. Benzeliusskolan från Luleå ledde med tio poäng inför den avslutande Stegen där maxpoängen är just tio. Då drog Pitholmsskolans 5A till med en vild chansning. 

Efter en ledtråd med namnet Magnum (Bonum) tryckte laget direkt på knappen och svarade glass... 

Här kan du lyssna på den rafflande avslutningen

– Vi visste att vi behövde tio poäng, säger Pitholmsskolans Ida Larsson, i silverhatt och ändå ganska nöjd med andraplatsen som nu ska firas hemma i Piteå. 

– Det blir palt i morgon, säger en av klasskamraterna. 

Palt som normalt består av potatis och som också var svaret i Stegen. Men inte heller vinnande Benzeliusskolan svarade rätt. 

– Stegen var ganska svår, vi svarade tryffel men kom på sedan att det var potatis, säger de tävlande Thilde Jäderholm och Simon Carlsson som ändå vann matchen med 34-24. 

– Jättekul, säger de. 

Benzeliusskolan från Bensbyn utanför Luleå blir nu Norrbottens representant i det så kallade TV-kvalet där alla vinnare från de olika P4-distrikten möts på torsdag. De fyra bästa klasserna där går sedan vidare till den stora TV-finalen. 

Här kan du lyssna på hela programmet

Mer om Vi i femman i P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".