Gruvområdet i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio
Gruvområdet i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio

Nu betalar Northland ut miljonersättning till markägare

0:56 min

Northlands konkursbo har nu betalat ut drygt 1,2 miljoner kronor i mineralersättning till åtta markägare i Kaunisvaara för gruvdriften under 2014 fram till konkursen i december.

Konkursboet har tidigare vägrat betala ut pengarna men har nu ändrat sig.

Myndigheten Bergsstaten har hotat Northlands konkursbo med att tillståndet till gruvbrytning, bearbetningskoncessionen, skulle dras in om inte mineralersättningarna betalades ut.

– Vi har tryckt på och sagt att vill man ha kvar sin koncession så bör man också göra rätt för sig enligt minerallagen, säger Åsa Persson chef för myndigheten Bergsstaten.

Att ha kvar bearbetningskoncessionen är avgörande för om Northlands konkursbo ska lyckas hitta någon som vill ta över gruvan i Kaunisvaara.

Konkursförvaltaren har tidigare sagt nej till att betala mineralersättningarna med motiveringen att det var oklart om de skulle betraktas som en prioriterad fordran.

Men nu har alltså konkursboet betalat och totalt handlar det om 1,6 miljoner kronor. Åtta markägare i Kaunisvaara får 1,2 miljoner kronor, 400 000 går till staten. 

Rune Uusitalo är en av dem som nu fått pengar och han ser det som ett positivt tecken. 

– Nåja, det är klart, kanske det är något på gång, att de till sist kör igång anrikningsverket, jag tror nästan att det är på väg så.

Northlands konkursförvaltare sitter just nu på ett flyg på väg utomlands och kan tidigast i morgon kommentera att mineralersättningarna nu betalats ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista