Hanna Öberg tog nytt JVM-guld. Foto: Skidskytte.se
Hanna Öberg. Foto: Skidskytte.se

Hanna Öberg från Piteå till EM i skidskytte

1:12 min

Hanna Öberg från Piteå har tagits ut till senior-EM i skidskytte i Tyumen i Ryssland i slutet av den här månaden.

20-åringen från Piteå skidskytteklubb gjorde succe i junior-VM tidigare i år och har bara tävlat i senorsammanhang en gång tidigare, men hon blev inte förvånad över EM-uttagningen.

– Nej, jag har väl haft de förhoppningarna och förväntningarna lite grann nu efter junior-VM när det gick så bra där, säger Hanna Öberg.

Där tog du två guld och ett silver?

– Ja, men det är en helt annan nivå på motståndet i EM, så jag vet inte, jag ska väl åka dit och försöka göra bra lopp och se hur långt det räcker.

Hanna Öberg tror att det som mest skiljer nivåmässigt gentemot motståndarna i EM kommer att vara skidåkningen.

– När jag är på min högsta nivå skyttemässigt så är jag inte alls långt efter världseliten, men det är väl åkningen, det fysiska som vi jobbar mest med.

Svenskt skidskytte har tappat i nivå under de senaste säsongerna, jämfört med under toppåren då Magdalena Forsberg, Helena Ekholm och Anna Karin Zidek radade upp pallplatser i världscupen.

Hanna Öberg tror att Sverige har goda chanser att åter bli en skidskyttenation att räkna med.

– Ja, jag tycker att vi går åt rätt håll, definitivt, allihop i princip, framförallt vi tjejer, vi är så många nu som är så jämna och det tror jag är riktigt bra, när det är så sporras man och allihop utvecklas fortare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista