Viktor Björklund och Ida Almlöw. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Viktor Björklund och Ida Almlöw. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Tufft för niondeklassarna att välja till gymnasiet

1:42 min

I måndags var sista dagen för niondeklassare i fyrkantsområdet att skicka in sina gymnasieval inför hösten. Ett svårt val för många när det gäller att väga för- och nackdelar inför en kommande arbetsmarknad.

I Norrbottens län väntas omkring 2500 elever i årskurs nio välja vilken utbildning de ska läsa i gymnasiet till hösten. Arbetsförmedlingen uppdaterade nyligen sin digitala guide Yrkeskompassen för att ge eleverna möjlighet att se vilka yrken som har godast utsikter till att ge jobb i framtiden.

En annan som har god insyn i hur arbetsmarknaden kommer att se ut i framtiden är arbetsmarknadsanalytikern Timo Mulk-Pesonen.

– I Norrbotten finns det en stor efterfrågan och det har det gjort under väldigt många år. De stora områdena där vi har haft brister är inom hälso- och sjukvård, men också inom bygg och industri, säger han.

Det är inte helt enkelt för en högstadieelev att veta vad denne vill syssla med i framtiden. Viktor Björklund och Ida Almlöw går båda på Björkskataskolan i Luleå och tog lite olika tid på att bestämma sig.

– Jag höll på att tänka fram och tillbaka i flera månader. Jag vet inte precis vad jag ska jobba med i framtiden så då tänkte jag att teknik är en bred utbildning, säger Viktor Björklund.

Ida å sin sida visste redan förra sommaren att det var ekonomi hon ville studera och i framtiden drömmer hon om utlandet.

– Jag tycker om olika länders kulturer, så att kunna blanda det med vad jag pluggar på gymnasiet skulle vara en dröm, säger Ida Almlöw.

Senare i vår väntar det första antagningsbeskedet och då också chansen för omval. Det slutgiltiga beskedet kommer sedan till sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista