Viveka Beckeman, chefsjurist på Sveaskog.
1 av 2
Viveka Beckeman, chefsjurist på Sveaskog. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
Britta Flinkfeldt (S) kommunalråd i Arjeplog.
2 av 2
Britta Flinkfeldt (S) kommunalråd i Arjeplog. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio

Sveaskog och biltestföretagen i möte om isarna

1:47 min

Biltestföretagens eventuella rätt att nyttja isarna på sjöar som ligger på Sveaskogs marker blir sannolikt en fråga för tingsrätten.

Sveaskogs stämning av fyra biltestföretag som bedriver testverksamhet på sjöar tillhörande Sveaskog ligger kvar, men efter ett första möte har parterna kommit närmare varandra.

I går eftermiddag träffades testföretagen, företrädare för kommunen och Sveaskogs ledning för att diskutera stämningen, med ambition att hitta en lösning på konflikten.

– Vi vill båda parter att hitta en lösning på det här. Parallellt med tingsrättsförhandlingarna som fortsätter kommer vi att föra förlikningsdiskussioner med biltestföretagen. Vi tycker att biltestverksamheten är positiv för Arjeplog men vi vill få saken prövad, säger Viveka Beckeman, chefsjurist på Sveaskog.

Som det ser ut kommer det alltså att bli en rättegång om rätten till isarna, men nu behöver inte testföretagen oroa sig för dyra rättegångskostnader.

– Vi vill få saken prövad men vi har en förståelse för att en rättsprocess kan bli dyr, därför kommer vi att stå för rättegångskostnaderna, säger Viveka Beckeman.

Trotts att Sveaskog kommer att fortsätta rättsprocessen så är Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) nöjd efter det första mötet.

– Jag kan konstatera att vi kommit betydligt längre i och med att Sveaskog tar kostnaderna för rättsprocessen, det är dyrt att vara med i en rättsprocess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista