Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Pengarna inte tecken på gruvstart

1:12 min

Northlands konkursbo har ju betalat ut dryg 1,6 miljoner kronor i mineralersättningar till staten och till åtta markägare i Kaunisvaara som fått upplåta mark till gruvdriften där. Men konkursförvaltaren avfärdar spekulationer om att en ny ägare skulle vara på gång.

Betalningen var enligt konkursförvaltaren nödvändig för att behålla tillståndet för gruvbrytning. Om konkursboet inte hade betalat hade Bergsstaten kunnat dra in tillståndet och det hade enligt konkursförvaltare, advokat Hans Andersson kunnat bli förödande för en eventuell framtida gruvbrytning.

– En köpare hade då fått börja på ny kula och ansöka om helt nya tillstånd från Bergsstaten.

Att konkursboet betalade ut mineralersättningarna har lett till spekulationer om att en ny ägare kan vara på väg att ta över gruvan, men det varken bekräftar eller dementerar Hans Andersson.

– Den tolkningen kan man inte göra rakt av. Konkursboet jobbar efter många spår idag – dels mot någon form av överlåtelse för fortsatt drift, men också förberedelse för försäljning, om det första spåret inte lyckas. 

– Jag kan inte uttala mig om de pågående samtal som finns, säger Hans Andersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista