David Lindgren, Victor och Natten, Molly Pettersson Hammar, Isa, Krista Siegfrids, Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson samt Wiktoria. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
David Lindgren, Victor och Natten, Molly Pettersson Hammar, Isa, Krista Siegfrids, Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson samt Wiktoria. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Louise Levins snabbrecension av melodifestivalens andra omgång

5:25 min

Här kommer min snabbrecension inför andra deltävlingen i Melodifestivalen i Malmö.

Melodi nummer 1 ”We Are Your Tomorrow”, framförs av David Lindgren. Upphovsmän: Anderz Wrethov (2:a låten i år), Sharon Vaughn och Gustav Efraimsson.

Duracellkaninen som tar i så byxorna spricker är tillbaka. En fantastisk artist och dansare – en riktig entertainer! Nu drar han fulla hus med Jersey Boys tillsammans med Bruno Mitsogiannis, Peter Johansson och Robert Rydberg. – och kommer från Ersmark i Västerbotten. Han har tävlat förr i mello och alltid levererat, dock ingen första plats.

Jag har mycket höga förväntningar redan innan men vad var detta? Rök, laser och hej då. Detta är inte Sveriges bidrag till ESC.

Melodi nummer 2 ”100 %”, framförs av Victor och Natten. Upphovsmän: Dag Lundberg, Melker och Jesper Lundh.

Debutant i mello med en låt som han beskriver handlar om att vara löjligt nykär. Kanske därför texten är helt osammanhängande och mycket märklig.

Tuggummipop som inte alls tilltalar mig och varför har dansarna cheerleaderskläder? Svag sång som förmodligen sticker iväg live. Passa på att fylla upp chipsskålarna.

Melodi nummer 3 ”Hunger”, framförs av Molly Pettersson Hammar. Upphovsmän: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad (kommer ni ihåg att dessa skrev vinnarlåten ”Heroes” och Ace Wilders ”Don’t Worry”?), Lisa Desmond, och artisten själv.

Jag erkänner. Detta är min förhandsfavorit innan jag sett och hört något. F-a-n-t-a-s-t-i-s-k sångerska.

Tjejen som slog igenom i Idol 2011 (4:a) gör nu sitt andra försök i mello. Märklig text men foten stampar takten och här kommer röstresurser. Härlig diskodunk och jag vill dansa - gärna på scenen så hon slipper vara ensam bland eld och pyro.

Melodi nummer 4 ”I Will Wait”, framförs av Isa. Upphovsmän: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb (japp igen) och Nikki Flores.

Isa var debutant i fjol och gjorde det med bravur (7:a). Nu ett år senare har hon gått från 16 år till 17 år, från blond till brunett, från up-tempo till ballad, från höftvickningar till dramatiska rörelser. Jisses, hur ryms denna stora röst i denna lilla kropp?

Maffigt nummer där hon med sina rörelser och skuggbilder gör numret spännande och dramatiskt. Benke Rydman har hjälpt till med numret (precis som med Måns i fjol). Det pratas om vind i håret, har Carola-fläkten hittat fram? Luktar final långa vägar.

Melodi nummer 5 ”Faller”, framförs av Krista Siegfrids. Upphovsmän: Artisten själv, Gabriel Alares, Magnus Wallin och Gustaf Svenungsson.

Finlands sak är vår!? Krista tävlade nämligen för våra goda grannar i ESC 2013 med den härliga låten ”Marry Me”. Detta är inget platt fall, tvärt om. Jag trodde det efter att ha läst texten men låten är medryckande, taktfast och bra tempo. Att hon har en bra röst kommer jag ihåg från 2013. Går inte att inte gilla det. Dessutom ett snyggt nummer!

Melodi nummer 6 ”Håll mitt hjärta hårt”, framförs av Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson som även är upphovsmän.

Gäsp. Här är kvällens pausfåglar. En trio som alla varit med i schlager/mello tidigare. Tommy vann 1989 med ”En dag” och kom 4:a i ESC. De andra två har inga placeringar att skryta med. Fint budskap – men det var också allt. Nej, nej, nej. Nej. Det håller inte. De har haft sin lilla turné och det får räcka så. Nästa!

Melodi nummer 7 ”Save Me”, framförs av Wiktoria. Upphovsmän: Jens Siverstedt, Lauren Dyson och Jonas Wallin.

19-årig debutant som har en vinst i bagaget från Borås Kulturskolas ”Rätt Låt Vinner 2009”. Det var då. Spännande nummer men alldeles för stillastående till denna popdänga. Hon har en riktigt bra röst. Jag tror hon hämtat inspiration från countryn i sången även om jag tror hon har Beyonce som sin stora idol. Jag önskar henne lycka till för det är hon värd.

Till final: 3 (Molly) och 4 (Isa)
Till andra chansen: 5 (Krista) och 7 (Wiktoria)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista