LTU-tjejerna Louise Olofsson och Sophia Caspár var nöjda med resan och kom tillbaka till Luleå med ett större kontaktnät.
Louise Olofsson och Sophia Caspár från LTU i Luleå. Foto: Niclas Åkerström/ Sveriges Radio

”Datatjej” inspirerar LTU-studenter

2:54 min

För att skapa bättre förutsättningar för dataintresserade tjejer bjuder Datatjej varje år till konferens runt om i Sverige. I år var den i Lund och LTU hade tre representanter på plats.

– ­Det här eventet skapades för att öka gemenskapen bland tjejer och ge oss en push, säger Louise Olofsson från LTU, som var en av deltagarna.

Drygt 100 tjejer var förra veckan inbjudna till Datatjej 2016, en konferens som finns till för att främja de som studerar datateknik och andra IT-utbildningar.

Förutom studenter fanns även företagare och andra aktörer från marknaden på plats. Det var alltså en bra chans för tjejerna att knyta nya kontakter inför framtiden.

På LTU pågår sedan ett år tillbaka Include, ett annat projekt för att locka nyfikna tjejer till att studera tekniska utbildningar som av tradition oftast väljs av killar. 

– Jag tror att tjejer är lite rädda för teknik av någon anledning. Och då vill vi bjuda hit dem och låta dem testa på olika saker för att visa hur kul det är med tekniska utbildningar, säger Sophia Caspár, som är aktiv inom projektet.

Men även för de som redan studerar på skolan är det viktigt att skapa en god gemenskap.  

– Vi brukar ha löd-kvällar, middagar och andra träffar tillsammans, säger Caspár.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista