(till höger) Jan Wallin, häktes- och anstaltschef i Norrbotten. Åsa Regnér (S) Barn och jämnställdhetsminister och Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg (t.v.)
(till höger) Jan Wallin, häktes- och anstaltschef i Norrbotten. Åsa Regnér (S) Barn och jämnställdhetsminister och Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg (t.v.) Foto: David Zimmer/ P4 Norrbotten

Porsöanstalten blir modell

1:36 min

Återfallen i kriminalitet bland unga ska minskas. Därför har regeringen satsat en miljard extra på åtgärder på kriminalvården som fått ökade resurser på bland annat ungdomsavdelningar för de som dömts till fängelse och är mellan 18-21 år.

Som modell för hur unga dömda för kriminalitet ska rehabiliteras har man tittat på Porsöanstalten i Luleå

—Det är väldigt krävande att jobba med unga dömda och här har man hittat sätt att göra det på som ger resultat. När vi nu har fått regeringens uppdrag att öka ambitionsnivån när det gäller att minska återfallen i brott bland unga döma så försöker vi nu ta tillvara på de erfarenheterna man har här i Luleå och sprida det till övriga Sverige, berättar Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.

Ungefär hälften av unga dömda brottslingar mellan 18-21 år återgår till kriminell verksamhet inom tre år efter dem blivit frigivna från sitt fängelsestraff och redan 2013 så gav den dåvarande regeringen kriminalvården i uppgift att intensifiera arbetet med att minska återfallsrisken.

På Porsöanstalten utanför Luleå så finns idag nio specialanpassade platser för unga brottslingar. Och arbetet man gjort där har varit så pass framgångsrikt att man nu fått agera modell för hur övriga ungdomsavdelningar på landets fängelser ska bedriva verksamheten.

—Det är känns jättepositivt och är jättebra ”credd” till de som jobbar här, tycker Jan Wallin, häktes och anstaltschef i Norrbotten

Ungdomsavdelningarna har behandling och sysselsättning som är speciellt utformade för unga personer. På Porsöanstalten har man bland annat satsat på arbetsmarknadsutbildningar och de intagan får bland annat utbildning i plattsättning, svetsning och måleriarbete.
— Det har varit en riktig hit. Man skapar ett intresse hos ungdomarna och de är stolta över vad de har gjort. Bland annat ska två stycken som är på väg på utslussning påbörja en plattsättarutbildning. Man får dem att växa i självkänsla och kan få ett yrke och en framtid, säger Jan Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista