Sáminuorras ordförande Isak Utsi. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Sáminuorras ordförande Isak Utsi. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Alice Bah Kuhnke. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Alice Bah Kuhnke. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Rasismen mot samer måste uppmärksammas

Sáminuorras: "Skolan har inte förmågan att bemöta de här frågorna"
1:41 min

Under samiska nationaldagen var det glädje och entusiasm men rasismen mot samerna ökar, särskilt i sociala medier. Det framhåller Sáminuorras president Isak Utsi som nu kräver handling av ministrarna.

De måste ta rasismen mot samer på allvar, hävdar Utsi.

- Den största frågan som vi pratat om är som kommer i skenet efter Girjasrättegången och Gállok. Det är barn som får bära ansvaret för att försvara vår kultur, våra rättigheter i skolan. För att barn tar med sig köksbordsdiskussionen hemifrån och skolan har inte förmågan att bemöta frågorna, säger Isak Utsi. 

Utbildningsminister Gustav Fridolin lovar att titta på hur man kan få in mer samisk historia i utbildningen.

Kultur- ja sameminister Alice Bah Kuhnke vill inte kommentera tingsrättsdomen där Girjas sameby nyligen vann mot staten men säger att hon har fullt förtroende för rättsväsendet. Rasism mot samer däremot måste motarbetas, säger sameministern.

- När förändringar sker i vårt samhälle, både i det lokala samhället och i stort, då måste vi vara uppmärksamma på detta. Därför att vi inte har råd med konflikter. Vi har inte råd med ytterligare polarisering. Vi utvecklar just nu metoder och allt det här kommer vi att presentera under året för hur vi ska bekämpa den. Det kommer att krävas insatser från många olika håll i samhället, säger Alice Bah Kuhnke.

Girjas sameby ligger inom Gällivare kommun och från kommunens sida har man redan tankar på att börja arbeta med rasismen mot samer, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

- Sedan tidigare, utifrån renhatet, har vi en tanke att vi måste jobba med attityder och förståelse för varann. Jag tror ju på samverkan, säger Wäppling.

 - Myndigheter måste ta det på allvar. Det här är inget som man ska kunna stryka över som ett litet pojkstreck. Utan rasism är rasism, hot är hot och hat är hat och det är oacceptabelt, säger Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke med ansvar över samiska frågor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".