Smedjegatan i Luleå. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
Smedjegatan i Luleå. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.

Luleåborna åker allt mer buss

Luleåborna åker allt mer buss, men de allra flesta resorna, eller 61 procent, sker med bil. Det visar den undersökning av luleåbornas resvanor som kommunen låtit göra.

Det är fjärde gången som resevaneundersökningen görs sedan år 2000.

Resultatet av undersökningen visar att luleåbon i genomsnitt gör 2,4 resor per dag. Betydligt fler resor görs på vardagar än på helgdagar och män gör något fler resor per dag än kvinnor.

Åldersgruppen 31-44 år gör flest resor med 3,1 per dag. Den genomsnittliga resan (medianvärde) är fem kilometer på vardagar och sex kilometer på helgdagar.

När man sedan tittar på de specifika resformerna görs mer än hälften av alla resor, eller 61 procent av alla resor, med bil, som förare eller passagerare. 11 procent av alla resor görs till fots, 14 procent med cykel och 13 procent med buss. Även vid de korta resorna, under fyra kilometer, är bil det vanligaste transportsättet.

Luleå har en låg andel resor som sker till fots, jämfört med såväl andra större städer som det nationella snittet. I gengäld är cykelandelen större i Luleå.

Ser man till årstiderna är det under sommaren fler kvinnor än män som både går och cyklar, medan fler män cyklar vintertid. Det skiljer sig även mellan kvinnor och män, när det kommer till användandet av bilen. Kvinnor gör färre bilresor än män, i synnerhet som förare. Män kör betydligt oftare bil och gör längre resor än kvinnor.

Undersökningen av luleåbornas resvanor visar också att andelen som reser med kollektivtrafik är större i Luleå jämfört med andra kommuner i samma grupp, samt det nationella snittet.

Som vid tidigare undersökningar prioriterar två tredjedelar av luleåborna kommunala satsningar på buss, cykel- och gångtrafik, även om det sker på bekostnad av biltrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".