Sonny Holmberg, Abborrträsk natursafari.
Sonny Holmberg, Abborrträsk natursafari. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Uppåt för små turistföretag

Första året hade vi en kund
1:46 min

Tack vare bokningssajter på nätet, så har många små turistföretag som ligger lite avsides, fått ett rejält lyft de senaste åren.

Framförallt är det utländska besökare som nu hittar hit, tack vare internationella bokningssajter på nätet.

– Vi har folk på väg hit från Malaysia, Nya Zeeland och Las Vegas. Förklaringen är de nya globala bokningssajter som airbnb och boking.com, säger Peter Manner som är destinationsstrateg på Arvidsjaurs turistbyrå.

Sedan de nya bokningssajterna fått större genomslag ser turistbyrån en fantastisk utveckling, fler kommer, nya kunder från nya länder och på tider då man förr aldrig hade turister.

Bara inom en radie på 80 kilometer från Arvidsjaurs flygplats finns 25 turistföretag som tillsammans kan erbjuda över 400 bäddar.

Ett av dem är företagen är Abborrträsk natursafari som drivs av Sonny Holmberg. Han erbjuder bland annat enkelt boende i tältkåta – och han ser en fantastisk utveckling på sin verksamhet tack vare bokningssidorna på nätet.

– Första året hade vi en enda övernattning, nu har vi bra fart på ruljangsen, säger Sonny Holmberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".