Gruvbolaget LKAB. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Gruvbolaget LKAB. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

LKAB redovisar miljardförlust

Det statliga gruvbolaget LKAB redovisar en förlust på sju miljarder kronor för 2015.

Klockan 15 under måndagseftermiddagen redovisar LKAB sitt årsbokslut och P4 Norrbotten finns på plats för att rapportera och kommentera.

LKAB gjorde en förlust på 351 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2015, visar gruvbolagets delårsbokslut som presenterades på måndagseftermiddagen.

Rörelseresultatet för hela 2015 blev en förlust på drygt sju miljarder kronor, jämfört med en vinst på 570 miljoner kronor för 2014.

Det dåliga resultatet innebär att LKAB måste minska de årliga kostnaderna ytterligare, skriver vd Jan Moström i en kommentar till årsbokslutet, som också presenterades på måndagseftermiddagen.

Ett nytt sparprogram ska nu genomföras för att minska kostnaderna 2017. Det ska leda till större effekter än de kostnadsbesparingar på 800 miljoner kronor som genomfördes 2015.

I ett pressmeddelande kommenterar bolagets vd Jan Moström situationen: "Det finns bara en väg att gå för att säkra en långsiktigt hållbar gruvdrift i Malmfälten. Vi måste öka produktiviteten, alltså producera mer på färre anställda, och vi måste sänka kostnaderna genom att arbeta smartare. Med fokus på kärnaffären ökar vi nu takten i omställningen av LKAB till den verklighet som råder på marknaden."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista