Sjöfartsvekets räddnighelikopter. Foto: Anne-Máret Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi
Sjöfartsvekets räddnighelikopter. Foto: Anne-Máret Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi

Sjöfartsverkets helikopter kom aldrig fram till haveriplatsen

Sjöfartsverkets nya räddningshelikoptrar får kritik i samband med insatsen vid postflykraschen väster om Ritsem i januari där två piloter omkom.

Trots att helikoptertypen sägs vara anpassad för arktiska förhållanden och ska vara i luften inom 15 minuter - så dröjde det 80 minuter, visar Sveriges televisions Uppdrag granskning.

– Ja, jag satt och tittade på specifikationerna morgonen efter på de här nya fina helikoptrarna. Det var inte mycket som stämde. Hävdar man att de här ska kunna flyga i arktisk miljö så vet jag inte vilken geografibok upphandlarna har gått efter, säger fjällräddaren Kåre Apelqvist som är kritisk.

Det var under natten till den 8 januari som det norska postflyget kraschade i närheten av sjön Akkajaure. En av Sjöfartsverkets nya italienska helikoptrar i Umeå larmades. Vid ett sådant nöd larm ska helikoptern lyfta inom 15 minuter, men det tog 80 minuter.

Då hade norsk ambulanshelikopter spanat i över en timme, visar Uppdrag gransknings reportage som sänds under onsdagen.

Sjöfartsverkets helikopter kom aldrig kom fram till haveriplatsen, även om den var på väg vid lunchtid dagen efter för att flyga ut fjällräddning. Den insatsen avbröts på grund av tekniska problem då bränslet blivit för kallt. En ren säkerhetsåtgärd och helikoptern hade kunnat fortsätta om det verkligen hade behövts, hävdar Sjöfartsverket.

Redan förra året rapporterade SVT:s uppdrag granskning om Sjöfartsverkets köp av de sju nya räddningshelikoptrarna för runt en miljard kronor. Affären utreds av Konkurrensverket och Riksenheten mot korruption.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".