Ludmilla Rosengren
Ludmilla Rosengren. Foto: Foto: Privat (CC BY 3.0)

"Viktigt att våga prata om självmord"

Föreläsaren Ludmilla Rosengren: Vi måste våga lägga oss i varandras liv
3:39 min

Närmare 300 personer samlades i landstingshuset under tisdagen för att prata om psykisk ohälsa och hur man förhindrar självmord.

Det var Norrbottens läns landsting som arrangerade konferensen Konsten att rädda liv.

Läkaren, KBT-terapeuten och författaren Ludmilla Rosengren var en av dagens föreläsare. Hon har arbetat för att öka kunskapen om och ta bort tabustämpeln från psykisk ohälsa sedan hennes egen 14-åriga dotter tog sitt liv för åtta år sedan.

– Jag insåg då att jag, trots att jag är läkare, i grunden också hade fördomar och ganska lite kunskap. Jag kände att jag måste göra skillnad, Linnéa ska inte ha fått dö i onödan.

Antalet självmord i Sverige har gått ner kraftigt sedan 80-talet, men bland unga har minskningen inte följt den i övrigt nedåtgående trenden. Och fortfarande ligger antalet självmord per år på omkring 1500 personer. Ludmilla Rosengren menar att man för att kunna komma tillrätta med problemet måste börja båga prata öppet om psykisk ohälsa.

– Alla är så förskräckligt rädda att prata om det. Och det är på alla nivåer i samhället, både när det gäller de mellanmänskliga kontakterna med vänskapskretsen eller släkten. Men även inom psykiatri och skola och andra områden där man bör kunna ta i de här frågorna. Våga fråga och våga lägga sig i varandras liv, det är det absolut viktigaste.

Konferensen, som riktade sig till människor som i sina arbeten möter psykisk ohälsa i olika former, är en del i Landstingets SAM-projekt. Syftet med projektet är att förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdomar i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".