helikopter fäller kalk
Helikopter fäller kalk. Foto: Foto: Ola Jennersten / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå.

Stor miljönytta med kalkning av sura sjöar

1:51 min

I över 30 år har totalt fem miljoner ton kalk spridits ut i försurade sjöar och vattendrag i Sverige. Nu kommer den första stora nationella utvärderingen av om det haft någon effekt på miljön.

– När försurningen var som värst, under 70-talet, då slogs det ut en massa arter och en massa populationer försvann. Nu ser vi med kalkningen att det har tagit väldigt långt tid men nu börjar vi närma oss att vi börjar komma tillbaka hur det såg ut en gång i tiden och det är rätt så fantastiskt. För dom flesta miljöpåverkan man har är inte reversibla men här ser någonting som går åt rätt håll, säger Erik Degerman på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Kalkningen av sjöar med helikopter har gett resultat. Det visar sig när Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, analyserat 30 års miljödata.

Studien visar nu att kalkningen av sjöar sakta men säkert återhämtar försurande sjöar och reproduktionen av fisk.

Antalet fiskarter ökade i de vatten där man provfiskat, från i snitt knappt två arter före kalkning till nästan tre efter 20 års kalkning. Dessutom påträffades nästan dubbelt så många individer av varje art.

– Det som händer när det blir försurning är att fisken inte kan reproducera sig. Det beror på att äggen dör för att det är så surt vatten. Många fiskar har kunnat leva kvar och en del kan bli upp till trettio år gamla men inte kunnat reproducerat sig. Så när de började kalka vattnet så lyckades de gamla fiskarna som finns kvar reproducera sig. Så det är reproduktionen som har kommit igång, en normalisering, säger Erik Degarman.

Försurningen av vattnen kommer från mänskliga utsläpp men också med vinden från bland annat England och Polen.

Att kalka så här har kostat ungefär 180 miljoner kronor om året men i och med att det sura regnet minskar så minskar även behoven av att kalka säger Erik Degerman, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet

– Nu har kalkningen minskat därför att det sura nedfallet har minskat. Succesivt så trappar man ner kalkningen men vad vi har gjort nu under tiden är att vi har normaliserat våra sjöar så nu ligger vi bara och väntar på att vi ska kunna sluta kalka i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista