Kvinna häller upp ett glas mjölk.
Många undviker födoämnen utan att faktiskt vara allergiska. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allergiker inte allergiska enligt ny forskning

Barnläkaren Anna Winberg: Ungefär hälften växer ifrån sina allergier när de är två år
4:35 min

En ny studie vid Umeå Universitet visar att många barn avstår från livsmedel utan att faktiskt vara allergiska mot dem.

En ny studie vid Umeå universitet som gjorts tillsammans med OLIN-gruppen i Norrbotten visar att många barn rapporterar överkänslighet mot baslivsmedel som mjölk, ägg, fisk och vete. Men när de testas är det inte många som är allergiska.

Slutresultatet av studien kan sammanfattas med att av åtta barn som trodde att de var allergiska mot något baslivsmedel var det bara ett barn som var det, berättar Anna Winberg som arbetar som barnläkare i Umeå och som doktorand vid institutionen för klinisk vetenskap. 

Anledningen till att det blir så menar hon beror på att föräldrarna fick rådet att plocka bort något baslivsmedel medan barnen var små men det hade inte följts upp senare. 

Att barn är känsliga för något baslivsmedel är inte ovanligt men nästa alla växer ifrån allergin, säger Anna Winberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".