Ett polisemblem på polisuniform. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisledningen anmäld för arbetsmiljöbrott

1:41 min

Länets polisledning har anmälts till Arbetsmiljöverket, för att inte ha riskbedömt en minskning av antalet patruller i yttre tjänst inom Luleå-Boden-området.

Bakom anmälan står polisområdet Luleå-Bodens skyddsombud Johan Lund, som vill att Arbetsmiljöverket prövar om ledningen gjorde rätt när man genomförde förändringen i bemanningen, utan ordentlig dialog med facket och personalen.

— Vi tycker att det är en fråga som ska riskbedömas enligt arbetsmiljölagen. Där är vi inte eniga med polisledningen, säger Johan Lund.

Bemanningen i yttre tjänst i polisområdet Luleå-Boden har gått ner från tre till två patruller. Enligt Johan Lund får det konsekvenser för såväl ingripande verksamhet som det brottsförebyggande arbetet.

— Vi får färre ögon där ute och gör ett sämre polisiärt arbete. Vi har även sämre backup om något skulle hända. Det blir mer akutarbete och mindre brottsförebyggande helt enkelt, säger Johan Lund.

Arbetsmiljöverket ska under dagen göra en inspektion vid polisen för att prata med fack och polisledning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista