Lunchsallad på kafé.
Landets konditorier lider brist på personal med kompetens inom kallskänk. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Konditorier satsar på lärlingsutbildning

Kafégäst: Ofta jättestora bullar eller bakelser
1:23 min

Lunchrätter står för hälften av fikens omsättning men många fik saknar personal med rätt kompetens. Bagaren Ulf Sundgren i Luleå är en av kaféägarna bakom en ny lärlingsutbildning i kallskänk.

Personal med kunskaper inom kallskänk är hett villebråd bland landets konditoriägare. Gästernas intresse för smörgåsar, sallader och enklare lunchrätter ökar, samtidigt som sötsuget tycks avta.

– Kallskänken står i dag för ett traditionellt bageri eller kafé för mellan 35 och 55 procent av omsättningen men vi har ingen utbildad personal där, säger Ulf Sundgren som driver Trend bageri i Luleå.

Tillsammans med företrädare för Café condis, Storhedens konditori och Holms konditori erbjuder han sedan den 1 februari lärlingsplatser inom kallskänk. Utbildningen är ett samarbete med vuxenutbildningen i Luleå kommun.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".