Siv Tjärner.
1 av 2
Siv Tjärner. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Helena Engman stöter kula i Sollentuna GP 2012.
2 av 2
Helena Engman stöter kula i Sollentuna GP 2012. Foto: Erik Mårtensson/TT.

Friidrotten i Norrbotten kämpar i uppförsbacke

Siv Tjäder, ordförande för Norrbottens friidrottsförbund: Många aktiva som visar framfötterna
3:20 min

Sedan dominanten inom svensk kulstötning Helena Engman la kulan på hyllan har Norrbotten saknat framgångar på den nationella friidrottsscenen. Och utmaningarna är många för få fram nya stjärnor. 

Norrbottnisk friidrott visade framfötterna på Norrlandsmästerskapen i Skellefteå under den föregående helgen som var. Men i media för den en undanskymd tillvaro.

Ordförande i Norrbottens friidrottsförbund berättar om ekonomiska utmaningar, drömmen om fler hallar och kampen för att synas.

Siv Tjärner, som varit ordförande i Friidrottsförbundet i Norrbotten sedan 2008, konstaterar att enda chansen att synas i konkurrens med stora idrotter som hockey och basket är att själv skriva artiklar från tävlingarna.

Konkurrens märks även på ett annat plan. När norrbottniska friidrottare når en viss nivå är det inte ovanligt att de blir värvade av klubbar från södra Sverige, som kan erbjuda bättre villkor.

– Sedan är det förstås också vanligt att ungdomar börjar studera på annan ort, och då är det ju inte något att säga om, säger Siv Tjärner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".