SaRaha, Swingfly feat. Helena Gutarra, SMILO, After Dark, Lisa Ajax, Boris René och Oscar Zia tävlar i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2016.
SaRaha, Swingfly feat. Helena Gutarra, SMILO, After Dark, Lisa Ajax, Boris René och Oscar Zia tävlar i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2016. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Louise Levins snabbrecension av Melodifestivalens tredje omgång

6:35 min

Här kommer min snabbrecension inför tredje deltävlingen i Melodifestivalen i Norrköping.

Melodi nummer 1 "Kizunguzungu", framförs av SaRaha.
Upphovsmän: Anderz Wrethov (3:e i år), Sara "SaRaha" Larsson, Arash Labaf (trea i Eurovision 2009 för Azerbajdzjan).

Tanzania, Zimbabwe och nu Norrköping för en debutant. Här kommer en snabbkurs i swahili så vi kan sjunga med. Samma ord kommer tillbaka hela tiden, så ofta så det känns enformigt. Själv beskriver hon låten som afropop. Jag tänker Waka Waka, fotboll och Shakira. Gör inte det. Ni blir så besvikna för herrejisses så blekt detta var. Svag sång och tafatta rörelser som knappt syns. Men dansarna är bra.

Melodi nummer 2 "You Carved Your Name", framförs av Swingfly feat Helena Gutarra.
Upphovsmän: Jocke Åhlund (Teddybears STHLM) och Andreas Kleerup (som gick och blev folkkär via Så mycket bättre).

He's back - nu med rocktjejen Helena Gutarra vid sin sida som tävlade i The Voice Sverige 2012 (Petters lag). Swingfly medverkade 2011 i mello med låten "Me and My Drum" (5:a). Håll i hatten, nu går det undan och jag vill varna känsliga tittare för blinkande ljus. Låten andas lite Teddybears kryddat med blipp blopp. Helenas har en härlig attityd och en skön raspighet i rösten. Refrängen sitter som en smäck, men räcker det?

Melodi nummer 3 "Weight of the World", framförs av SMILO.
Upphovsmän: Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson (de tre=SMILO) och Robin Danielsson.

Svensktoppen nästa. Inte melodifestivalen nästa. Killarna har genom sin medverkan i Svensktoppen nästa fått möjlighet att delta i mello. Mello - Smilo, var det därför dessa debutanter bytte namn för sjuttielfte gången? De ska bjuda på "tropical house" , eller med andra ord lite soft chill. I vår osäkra omvärld har låten ett bra budskap, rena ESC-vibbar. Låten då? Det är fullt i DJ-båset medan en stackars bredbent yngling försöker fylla golvet. Flirtar de inte lite med country? Inte i närheten av Aviccii, Guetta, Icona Pop eller Swedish House Maffia men det utlovas pyro. De kan de behöva. På gränsen till olidligt.

Melodi nummer 4 "Kom ut som en stjärna", framförs av After Dark.
Upphovsmän: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg (de tre låg bakom Books diskade låt i år och "La Dolce Vita" som kom 3:a 2004), Lina Eriksson, Kent Olsson och Calle Kindbom.

Nu blir det drag! Eller åtminstone lite gammal hederlig schlager med glitter och glamour. After Dark firar 40-års jubileum och Lindarw (AD frontperson) som snart blir folkpensionär blir bara snyggare och snyggare som drag. Hur gör han? Tempot i årets låt har sänkts (åldersanpassats?) i jämförelse med 2004. Trallvänligt och hyfsad sång. Inget överraskande. Du får det du tror. Och du, tro på dig själv!

Melodi nummer 5 "My Heart Wants Me Dead", framförs av Lisa Ajax.
Upphovsmän: Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad, (jajjamän även denna deltävling), Nikki Flores och Sara Forsberg.

Idolvinnare 2014+ESC-vinnare 2015=Framgångsrecept? 17-åriga Lisa Ajax sjunger om hjärta och smärta. Trovärdigt? Det lär visa sig. Välkommen till Lisas togaparty. Fonden består av … toapapper? Märkligt upplägg för att presentera denna mid-tempo låt som den meriterade koreografen Zain Odelstål koreograferat. Lisa har en otrolig röst och med hennes idolvana kommer hon att leverera. Everyday. Hon sjunger låten på ett uppdaterat sätt, med en liten kaxig attityd. Mellanmjölkslåt med lull-lull runt omkring och alldeles för mycket rök. Kräver fler lyssningar. Besviken.

Melodi nummer 6 "Put Your Love on Me", framförs av Boris René.
Upphovsmän: Artisten själv, Tobias Lundgren och Tim Larsson.

Låtskrivarna har ett flertal hits i sitt bagage, bl a Las Vegas som representerade Sverige 2005. Kommer det bli en till? Kanske det! En soulpop-låt som handlar om … kärlek! Fotbollsspelaren kickar igång med ett härligt gung. Första låten i denna deltävling som jag rycks med i. Att han är en lagspelare syns för han är med i dansen med de övriga dansarna och gör så gott han kan. Och det är inte lite. Rösten får ett ok. Inte mer. Hoppas att nerverna inte spelar honom ett spratt. Min favvo denna omgång.

Melodi nummer 7 "Human", framförs av Oscar Zia.
Upphovsmän: Artisten själv, Victor Thell och Maria Smith.

Oscar medverkade i X Factor 2012 och har även turnerat med Diggilo-gänget 2014. 2013 dansade han till sig en andraplats i Let´s Dance. Ska det bli tredje gången gillt i mello för honom? Låten beskrivs som en pampig arenaballad med ett fint budskap. Visst, det är maffigt. Kommer på mig själv att sjunga med trots att jag egentligen inte kan låten. Ett tecken på att låten är lätt att ta till sig och även lägga en röst på. Det gäller att inte bli åksjuk i detta framträdande. 208 kameraklipp/sekvenser under en låt.

Hur går det då? Det är svårtippat denna gång eftersom det mesta är mellanmjölk - varken ururselt eller världshit.

Till final: 7. Oscar Zia och 2. Swingfly
Till andra chansen: 5. Lisa Ajax och 6. Boris René

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista