Maria Sundvall Taavo är delprojektledare hos Rädda Barnen.
Maria Sundvall Taavo är Rädda Barnens delprojektledare för Kärleken är fri i Luleå. Foto: Privat

Skolturné om hederskultur väcker känslor

Eleven Megan King: Väldigt rörande
3:59 min

Just nu är projektet Kärleken är fri ute på skolturné i bland annat Luleå. Syftet med projektet är att upplysa barn och ungdomar på högstadiet och gymnasiet om vilka rättigheter de har, med särskild fokus på hederskultur.

Kärleken är fri är ett arvsfondsprojekt i samarbete mellan Rädda Barnen, Länsstyrelsen Östergötland och Folkteatern i Gävleborg. 

I Luleå har projektet hittills besökt Björkskataskolan och Hertsöskolan, och i slutet av veckan befann man sig på Tunaskolan. Där gavs eleverna chansen att träffa och diskutera med den så kallade samverkansgruppen; personal från polisen, skolan, socialtjänsten och olika ideella organisationer.

– Vi informerar ungdomar om deras rättigheter, utifrån barnkonventionen och mänskliga rättigheter. En viktig del är också att eleverna ska känna till vem de kan vända sig till om deras rättigheter kränks eller om de behöver stöd och råd, säger Maria Sundvall Taavo, delprojektledare hos Rädda Barnen.

Under projektdagarna får eleverna, förutom att prata om sina tankar runt rättigheter och hederskultur under avslappnade former, se en teaterföreställning som sätts upp av Folkteatern Gävleborg.

Megan King går i åttan på Tunaskolan, och för henne var det främst teaterföreställningen som gjorde avtryck.

– Den fick en att tänka. Man kunde skratta och sen var det som att man ville gråta, det var väldigt rörande. Jag har ju vetat att hederskultur funnits men jag har inte vetat vad det betytt. Om man vet om att man har rättigheter kan man ju välja om man vill leva efter hedern eller om man vill gå sin egen väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".