1 av 2
Militärövningen Cold Response har i år runt 15 000 deltagare. Foto: Mats Karlsson/Försvarsmakten
2 av 2
Brigadchefen, överste Lars Karlsson är redo för Cold Response. Foto: Foto: David Zimmer

Militären tar sjövägen till Norge

1:22 min

Flera hundra svenska stridsfordon kommer att lastas på fartyg i hamnen i Luleå idag för transport till mellersta Norge där de ska användas i militärövningen Cold response med 15 000 deltagare.

 

Från Norrbotten skickas runt 800 soldater från I19 för att delta i övningen som har med 14 olika nationer plus Nato.


- Med tanke på omvärldsläget och de fokus vi fått efter de senaste försvarspolitiska inriktningen, med fokus på det nationella försvaret, så är det här en jätteviktig del i att kunna öka vår förmåga, säger överste Lars Karlsson som är brigadchef vid I 19 i Boden

Totalt kommer närmare 2000 svenska soldater att delta i militärövningen Cold response. Scenariot för övningen är fiktivt och handlar om att med våld återupprätta internationellt erkända landgränser där två sidor ställs mot varandra. Och för att få alla stridsfordon och annat materiel från Sverige till övningsområdet i Norge har man den här gången valt att använda sig av sig av sjövägen

- Där har vi självklart bevakning och personal ombord. Både för bevakning men också för att sköta om det material som finns ombord, säger överst Lars Karlsson.

Om ungefär en vecka beräknas utrustning och material nå hamnen strax norr om Trondheim där övningen kommer att äga rum. 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista