Anna Sandsten, förälder i Luleå
1 av 2
Anna Sandsten var en av de protesterande föräldrarna på plats då barn- och utbildningsnämnden fattade beslutet. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Carina Sammeli, ordförande i barn- och utbildningsnämnden
2 av 2
Carina Sammeli (S) (i mitten), ordförande i barn- och utbildningsnämnden tillbakavisade kritik mot underlaget inför skolbeslutet. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Skolbeslut i Luleå väckte starka känslor

1:56 min

Barn och föräldrar samlades på måndagsmorgonen i Stadshuset i Luleå för att protestera. Men den politiska majoriteten backar inte: sju skolor ska läggas ned.

När politikerna i barn- och utbildningsnämnden kom till sessionssalen på måndagsmorgonen möttes de av protesterande barn och föräldrar. Polis kallades till platsen för att avbryta demonstrationen.

En åtgärd som väckte kritik men enligt nämndordförande Carina Sammeli (S) vidtogs för att nämnden skulle komma igång med mötet.

– De var välkomna att stanna kvar och lyssna på åhörarplats, säger hon.

Debatten var stundtals het under förmiddagen.

Oppositionspolitikern Thomas Söderström (L) anklagade majoriteten för att "ha bråttom" och driva fram ett "ogenomtänkt förslag". Kritiken tillbakavisades av nämndens ordförande.

– Vi har jobbat med den här frågan i ett år i nämnden. Jag tycker inte att det är bråttom. Vi känner att vi har fått den kunskap vi behöver för att fatta beslut om vart Luleås skolor är på väg, säger Sammeli.

Vid lunchtid fattade nämnden beslutet som, om det senare klubbas i kommunfullmäktige, bland annat innebär att sju skolor i Luleå läggs ner.

De nedläggningshotade skolorna är Svartöstadsskolan, Kläppenskolan, Kyrkbyskolan, Mariebergsskolan, Öhemsskolan, Mandaskolan och Hedskolan.

Flera berörda föräldrar uttryckte besvikelse efter beslutet.

– Det här påverkar våra barn och oss som bor i Sunderbyn. Jag tror inte att alla riktigt har förstått vilka konsekvenserna kommer att bli, säger Ulrika Sellin Levander som är förälder till två barn på Kläppenskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista