Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi Foto: Olle Kejonen

Sametinget positivt till ändring av regler för småviltjakten

2:26 min

I ett remissvar till regeringen är Sametinget positivt till ett förslag om att ändra reglerna kring småviltsjakten. Förslaget innebär i korthet att utländska jägare inte ska få jaga på fjället.

Rätten till småviltsjakt regleras i rennäringsförordningen. Och det är just i den förordningen som regeringen föreslår att rätten till småviltsjakt ska ändras.

Ändringen innebär att de som är bosatta i Sverige ska få jaga ripa - och också dom som bor utomlands men jobbar i Sverige ska få jaga. Det betyder alltså att utländska jägare inte ska få jaga på fjället.

– Vi ser ju positivt att man reglerar möjligheten för utländska jägare. Vi tycker att det system som är idag är alldeles felaktigt, så det är på rätt spår i alla fall, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Men trots att Sametinget nu ställt sig positivt till lagändringsförslaget så är de inte helt nöjda med utformningen.

– Om man ändå gör en ändring i rennäringsförordningen så hade man kunnat ytterligare spetsa till möjligheterna för Sametinget att vara med och påverka småviltsjakten i fjällen.

Sametinget tror i alla fall att en lagändring av detta slag, kan gynna renskötseln och de samer som är i behov av jakt och att det också kan minska konflikter rörande småviltsjakten.

Dock vill Sametinget att regeringen ska utveckla begreppet som rör jaktmöjligheten för utländska jägare som exempelvis jobbar och har anknytning till Sverige.

– Vi anser ju att fjället har blivit en tummelplats för alla världens jägare. Man har ingen kontroll överhuvudtaget på vilka som jagar och vilken kompetens de har. Det är mycket märkligt att man har kunnat släppa småviltsjakten som man har gjort och därför tycker jag att det krävs ett förtydligande.

Och trots att Tingsrätten i Gällivare nyligen sagt att Girjas sameby har ensamrätt att förvalta jakt och fiske inom samebyn - något som direkt berör småviltjakten och reglerna kring den - så har inte Sametinget nämnt domen i sitt remissvar.

Det förklarar Håkan Jonsson med att yttrandet handlar om en fråga som kom från regeringen och ingenting annat.

– Vi hade ju naturligtvis kunna göra en bredare yttring när det gäller en rad andra frågor, men vi har valt att gå rakt på sak och ta den ändring som man föreslår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista