Lena Lagerstam är en av eldsjälarna som engagerar sig mot kärnkraftsverksplanerna i norra Finland. Foto: Sveriges Radio.
Lena Lagerstam är en av eldsjälarna som engagerar sig mot kärnkraftsverksplanerna i norra Finland. Foto: Sveriges Radio.

Kärnkraftsmotståndare tar nya tag

1:40 min

Planerna på ett nytt kärnkraftverk utanför finska Pyhäjoki, bara 15 mil från norrbottenskusten, går framåt – och inom nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken jobbar man för att frågan inte ska glömmas bort.

I höstas uppfylldes den finska regeringens krav på inhemskt majoritetsägande i det planerade kärnkraftverket Hahnikivi 1, bara 15 mil från norrbottenskusten.

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken vill inte att frågan eller motståndet ska falla i glömska. Genom manifestationer och en konferens vill man få fler att engagera sig i frågan och påverka den svenska regeringen att sätta press på Finland.

Lena Lagerstam är engagerad inom nätverket. Hon menar att det fortfarande finns tid att stoppa planerna på uppförandet av kärnkraftverket Hahnikivi 1.

– Frågan berör båda länderna. Det här är ju vårat vatten också. Det finns ingen vägg i Bottenviken, säger Lena Lagerstam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista