Luleå kommun har bland annat satt upp skyltar och informationstavlor i området. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Luleå kommun har bland annat satt upp skyltar och informationstavlor i området. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

Projektet har gett en guldkant åt fågellivet

3:47 min

Fågeltornet vid kustlandets främsta fågelskådningsplats kan få en välbehövlig upprustning under 2016. Det var ett av föreslagen som kom fram igår kväll, då Luleå kommun mötte representanter från Naturskyddsföreningen och Norrbottens ornitologiska förening.

2012 köpte Facebook en tomt i Luleå för 6 miljoner kronor. Luleå som tillväxtkommun jublade för att serverhallarna etablerade sig här, men Naturskyddsföreningen och fågelvännerna i Norrbottens ornitolgiska förening.

En del oroade sig för att bygget skulle störa fågellivet och uppvaktade kommunen. Resultatet blev att 6 miljoner avsattes till projekt Guldkant, i syfte att förbättra förhållanden för såväl fåglar som människor runt och i Gammelstadsviken.

Nu går projektet in i sitt sista år. Igår kväll var det möte om vad man ska göra för den miljon som fortfarande fanns med i potten. Med på mötet var Tord Gustafsson, som representerade Norrbottens ornitologiska förening.

– Det var ett givande möte och det kom fram många bra förslag, säger Tord Gustafsson.

Ett av de fem förslag som kom fram var att rusta upp fågeltornet som finns i vid Svartskatan i Ersnäsfjärden, som är en väldigt fin fågellokal.

– Det är nog den bästa fågellokal vi har i Norrbottens kustland, speciellt i slutat av april och början av maj.

Enligt Tord Gustafsson kommer det antagligen också att bli en än bättre lokal med landhöjningen. Även en förbättring av rastplatsen längs väg 97 lyftes fram som ett förbättringsförslag på mötet.

Nu ska förslagen prioriteras och prissättas. Först därefter vet man vad som kan genomföras. I april håller man nästa samordningsmöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista