Skiss på Sametingets parlamentsbyggnad.
1 av 2
Skiss på Sametingets parlamentsbyggnad. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson (JoF) Sametingets styrelseordförande
2 av 2
Håkan Jonsson (JoF) Sametingets styrelseordförande Foto: Inga Marja Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi

Kamp om var Sametingets parlament ska byggas

Anders Nygårds: Vi är en bra ort för en parlamentsbyggnad
1:37 min

Den här veckan håller Sametinget plenum i Gällivare och där ska ett beslut om en parlamentsbyggnad tas. Styrelsen vill slå fast att byggnaden ska finnas i Kiruna.

Frågan om var Sametingets parlamentsbyggnad har debatterats under många år. I planerna från Fastighetsverket skulle byggnaden stå klar redan 2008-2009. Efter det har Kirunas stadsomvandling påbörjats och den tilltänkta tomten passade inte längre och det tog ett bra tag innan man kunde peka ut en ny placering.

Nu är tanken att byggnaden ska stå i Kirunas nya centrum, men även andra orter har gett sig in i dragkampen.

– Det beslut som ska tas är i princip att vi ska avsluta att titta på alternativa orter och inleda förhandlingarna om finansieringen av byggnaden, säger Håkan Jonsson, från Jakt- och fiskesamerna, som också är Sametingets styrelseordförande.

Jan Rannerud som är partiledare för Vuovdega - Skogssamerna hade hellre sett en placering i Arvidsjaur eller Jokkmokk, men ställer sig bakom Kiruna.

Men det finns de som inte har gett upp kampen. Jokkmokks kommunchef finns på plats i Gällivare och han följer mötet med stort intresse.

– Vi är en bra ort för att kunna erbjuda en bra placering för en parlamentsbyggnad och att utveckla Jokkmokk som ett samiskt centrum, säger Jokkmokks kommunchef Anders Nygårds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".