Det socialdemokratiska landstingsrådet i Norrbotten Maria Stenberg. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Det socialdemokratiska landstingsrådet i Norrbotten Maria Stenberg. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Nedläggning av hälsofilialer skjuts upp

"Det är ansvarslöst av oppositionen"
1:27 min

Det blev inget beslut om att lägga ned hälsofilialerna i Glommersträsk, Slagnäs och Moskosel när landstingsfullmäktige sammanträdde på onsdagen.

Efter en lång och intensiv debatt blev det omröstning. 28 av ledamöterna röstade då för en återremiss – det är mer än en tredjedel av politikerna i fullmäktige och det räckte för att skjuta upp beslutet.

– Jag tycker det är ansvarslöst av oppositionen – för det finns en samstämmighet i att vi ska minska beroendet av stafettpersonal och i att våra verksamheter ska hålla sin budget – och då måste våra chefer ges en möjlighet att klara av det som politiken har bestämt, säger landstingsrådet Maria Stenberg(S).   

Förslaget har ju mött stort motstånd i de berörda byarna och vid ett öppet möte nyligen togs det initiativ till en lösning som skulle innebära att ansvaret för filialverksamheten tas över av Arvidsjaurs kommun. Om den lösningen är tänkbar kan Maria Stenberg inte svara på.

– Det kan jag inte svara på. Jag vet inte hur långt man har kommit i diskussionerna och förutsätter att kommunen har tagit kontakt med våra tjänstemän.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".